Thunderbolt

Det är mycket OS nu, och sportnörd som jag är så har jag haft tur att kunna följa det mesta den senaste veckan. En av dom självklara höjdpunkterna under varje sommar-OS tycker jag är 100-metersloppen och hittils under OS så är det just herrarnas 100-metersfinal som har varit helt outstanding jämfört med allt annat. 
   Usain Bolts kross av allt motstånd var ett av dom coolaste idrottsögonblicken någonsin. Inte bara för att han sprang på ett nytt världsrekord utan på det sättet som han gjorde det. 9,69 är en tid som två personer av sprungit  jämt med tidigare Obadele Thompson från Barbados sprang på 9,69 1997 och Amerikanen Tyson Gay sprang på 9,68 förra året, dock så var båda dom i en brutal medvind som var betydligt mer än den maximalt godkända + 2m/s.
   Bolt sprang på 9,69 trots att han med ca 15 meter kvar nästan slutade springa utan bara gled i mål, vridandes på huvudet och viftandes med armarna. Bolt sprang på 9,69 trots näst sämst reaktionstid ur blocket av hela startfältet. Bolt sprang på 9,69 utan någon medvind alls! Det var helt vindstilla i Peking igår kväll. Det är imponerande!
   Det som är minst lika imponerande är att han började springa 100 meter i år. Hans tidigare världsrekord på 9,72 sprang han i sitt tredje 100-meterslopp. Bolts huvudsträcka har alltid varit 200 meter och det har till och med spekulerats i om han skulle gå upp på 400 meter istället. Det går bara att spekulera i hur snabbt han egentligen skulle kunna springa under perfekta förhållanden och i ett lopp där han kör fullt hela vägen, jag tror han mycket väl kan komma ner under 9,60 och vem vet, han kanske till och med kan närma sig 9,5 sekunder. Men det som är intressant är att han inte har den klassiska sprinterkroppen, ganska kort och kompakt som dom flesta andra i världseliten. Istället så är han en bra bit över 190 cm, vilket gör att han inte har lika många stegisättningar som dom flesta av  hans konkurrenter, istället så lyckas han med sin utväxling göra ett lopp som inte många trodde var möjligt.

Men det jag ser fram emot allra mest nu är 200 metersfinalen, ska han på sin huvuddistans lyckas slå ett av världens mest otroliga rekord inom alla idrotter.  Första gången jag verkligen fastnade för friidrott var just när jag såg Michael Johnson springa på helt osanolika 19,32 på 200 meter i Atlanta-OS 1996. 
   För att få perspektiv på hur bra det rekordet egentligen är så kan man dela upp tiden 19,32 i två hundrameterslopp. Den tiden delat på två är 9,66! Alltså så snittade han båda halvorna av loppet med tre hundradelar snabbare än Bolt's 100-metersrekord från igår. Då får man inte glömma att man springer genom en kurva dessutom vilket inte direkt är optimalt. Länge har man trott att det är ett helt oslagbart rekord. Faktum är att det är nu på senare år som ett fåtal personer har lyckats pressa sig strax under 19,70. För några år sen gick det till och med att vinna internationella mästerskap på runt 20,00 blankt. En evighet efter Johnsons rekord i sprintsammanhang. Nu ska det bli väldigt intressant att se om Usain Bolt har chans att hota det.

Oavsett om han slår rekordet eller inte så blir det spännande att se. Men en sak är jag säker på, han kommer vara lika överlägsen som på 100 meter. Det som är så intressant när det gäller sprint, i synnerhet herrarnas 100 meter är hela cirkusen.
   Oftast under dom senare åren har det varit dueller mellan två, högst tre personer om vem som är snabbast på planeten. Ato Boldon, Maurice Greene, Tim Montgommery, Justin Gatlin, Asafa Powell, Tyson Gay m.fl. Stora egon och maxade förväntningar blandat med knappt 10 sekunders klimax och en fängslad publik. Dom simplaste sporterna är oftast dom som mest publikvänliga. Aldrig att man skulle kunna få samma dramatik i en obegriplig brottningsmatch eller en etap i Tornadoklassen i segling. 

En annan grej folk gärna börjar spekulera i efter en sån här uppvisning är ifall han är dopad. Jag tror faktist inte alls att han är det. Jamaica som nation har ingen mörk dopinghistoria bakom sig utan insynen är större där för dopingjägarna än i många andra länder. Långt ifrån samma suspekta betende som b.la Grekiska löpare har visat upp tidigare.
   Dessutom är det få som har haft liknande förutsättningar som Usain Bolt, han var redan en jättetalang i tonåren. Det och Jamaicanerans inställning, det finns en hel koloni av världsklass sprinters som bevisligen är rena, det tror jag skiljer honom från Tim Montgomery, Marion Jones, Justin Gatlin, Ben Johnson och andra kända dopade fd. världsrekordhållare och olympiska mästare.  




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0